Har du någonsin funderat över varför vi firar Fars Dag (som i år inträffar 12 november)? Det är faktiskt en rätt gullig historia om en hängiven pappa och en syskonskara som ville visa sin tacksamhet.
En högtid som inte har religiös förebild är ganska ovanlig och i det här fallet handlar det om ett samhälle i förändring. Under 1800-talet gick vi från ett bondesamhälle där generationer levde tillsammans och hemmets sysslor delades mellan mor- och farföräldrar, föräldrar och barn. Barnpassning, matlagning, skörda, mjölka, alla sysslor som hör en gård till blev alla sammanlänkade. Med industrialiseringen fick vi kärnfamiljen med mamma, pappa och barn boende tillsammans. Större orter växte fram kring fabriker där arbetarbostäderna var små och lönen låg. En klart uppdelad arbetsfördelning med kvinnorna i hemmet med barnen och hushållsarbete, och männen på en arbetsplats stora delar av dagen. Ur detta väcktes idén till en morsdag eftersom mammorna aldrig hade en ledig dag, såsom männen hade vilodag på söndagar. En gång om året skulle kvinnan vara fri från matlagning och hushållsgöromål som skulle skötas av barnen denna dag, med en viss översyn från pappan.
Så kommer vi fram till år 1910 i Spokane USA och Sonora Smart Dodd som ville hedra sin pappa på liknande sätt som gjordes för mammor med en speciell dag. Pappan hade ensam uppfostrat sex barn efter att mamman dött i barnsäng. I en svår situation hade fadern lyckats ge syskonen en bra uppväxt och det ville dottern med syskon visa sin uppskattning för genom att skapa en farsdag.
Idén spred sig så småningom och firades första gången i Sverige 1931, men till en början i juni. Handlare och köpmän gick samman för att få dagen flyttad då den låg så nära morsdag i tid, och fick farsdag ändrad till andra söndagen i november. Bra att detta byte genomfördes allrahelst för alla barn och barnbarn som kan behöva lite tid mellan dagarna för att få inspiration till bra presenter till föräldrarna. Här på Presenter.nu kan enkelt att hitta tips på den perfekta gåvan till pappa för att visa din uppskattning.